Sałatka Tenczyńska 500 g

< powrót

Specjał tenczyński znany od dawna, nie jest to zwykła z kapusty sałatka.

Kapusta bowiem specjalnie dobrana, wierzchnia część liści jest odrzucana, by najsmaczniejsze, najbardziej soczyste, kawałki zetrzeć i  umieścić w słoju.

Nie koniec, rzecz jasna, na tej czynności, dodamy marchew świeżą, cebuli i papryk.

Zgodnie z przepisem, niezmiennym od stuleci, garść przypraw dorzucimy do tak przyrządzonej marynaty, bez sztucznych dodatków, bez aromatów i smaku ulepszaczy, tak kompozycję zamkniemy ręcznie bez maszyn pomocy. Zachowa ona bowiem w taki sposób naturalne walory i zdrowotne właściwości.

A i od kapusty czerwonej wcale biała nie gorsza.

Zdaje się być najlepszym dodatkiem do mięs oraz ryby, wszystko zależy, kto w czym gustuje, lecz gdy tenczyńskiej posmakuje, żałować nie będzie.