Przepisy

Ryż zapiekany z jabłkami i syropem malinowym

< powrót

Składniki:

  • syrop Malina Tenczynek
  • 2 torebki  ryżu po 100g
  • 0,5 szkl. mleka
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • 3 łyżki  cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietana 18%

 

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować na słodko w wodzie
    z mlekiem, łyżką cukru i łyżeczką masła.
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier.
  3. W foremce od babek piaskowych układać warstwami ryż, jabłka, syrop Malina Tenczynek.
  4. Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem.
  5. Całość polać śmietaną i posypać cynamonem.
  6. Zapiekać przez 40 min w 180st C.

 

drukuj wyślij