Przepisy

Parowańce z dżemem wiśniowym

< powrót

Składniki:


Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.
  2. W rondelku podgrzewamy mleko i wsypujemy cukier.
  3. Wkruszamy drożdże i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do miski z mąką i zagniatamy.
  4. Gdy składniki się połączą, dodajemy 3 łyżki oleju i ugniatamy ok. 10 minut.
  5. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy niewielkie kawałki. Na środek kładziemy czubatą łyżeczkę dżemu, sklejamy i formujemy kulki. Układamy na oprószonej mąką stolnicy.
  7. Przyrządzamy w garnku do gotowania na parze lub do płaskiego garnka nalewamy do połowy wody, przykrywamy gazą
    i obwiązujemy dookoła gumką. Gazę smarujemy delikatnie masłem i gdy woda się zagotuje, układamy na nią ciasto.
  8. Przykrywamy na 7-10 min i gotowe.
  9. Na koniec polewamy parowańce syropem Malina Tenczynek i ozdabiamy świeżymi owocami.
drukuj wyślij