Przepisy

Jabłka pieczone z syropem żurawinowym

< powrót

Składniki:

  • 4 łyżeczki syropu Żurawina Tenczynek
  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • 4 łyżeczki  orzechów
  • 4 łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy i  odcinamy 1/3 część jabłka wraz z korzonkiem.
  2. Gniazda nasienne wydrążamy nożem.
  3. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Do środka wkładamy rodzynki
    i posiekane orzechy.
  5. Posypujemy cynamonem, polewamy miodem i syropem żurawinowym.
  6. Przykrywamy ściętą częścią jabłka.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
    do 180 st. C na 25 min.
  8. Podajemy na ciepło.
drukuj wyślij